Οδηγίες προς τους Γονείς – Συχνές ερωτήσεις

Επισκεπτήρια γονέων δεν πραγματοποιούνται κατά την δεκαπενθήμερη διάρκεια της περιόδου , προς διασφάλιση της ομαλής και ασφαλούς διαμονής των ανηλίκων  φιλοξενούμενων παιδιών.

Τα παιδιά διανέμονται στα σπιτάκια ηλικιακά και ανά φύλο (τα όρια ηλικίας
τηρούνται αυστηρά).

Τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών διαμένουν σε ξεχωριστό χώρο , ακολουθούν διαφορετικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων και σιτίζονται σε άλλους χρόνους από τα μεγαλύτερα παιδιά, ηλικίας 13- 16 ετών.

Οι αθλητικές , πολιτιστικές δραστηριότητες όπως και η βραδινή ψυχαγωγία
διαφοροποιούνται σημαντικά στη κάθε ηλικία.

Διότι το πρόγραμμα αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων διαφοροποιείται
στη κάθε ηλικία και η συνύπαρξη διαφορετικών ηλικιών στην ίδια ομάδα συνήθως
προξενεί προβλήματα, όπως στο χρόνο συμμετοχής τους σε κάποιο άθλημα η ακόμη
και την έλλειψη ενδιαφέροντος σε μια αθλητική, πολιτιστική και ψυχαγωγική δράση
που είναι προσαρμοσμένη σε μια διαφορετική ηλικία κ.ο.κ.

Η ναυαγοσωστική Κάλυψη Πισίνας πραγματοποιείται από έμπειρους Ναυαγοσώστες.

Κατά την άφιξη των κατασκηνωτών, αφού πρωτίστως πραγματοποιείται έλεγχος με κριτήρια την υγεία τους και τις κολυμβητικές τους ικανότητες από του Ειδικούς, διαχωρίζονται σε 3 τμήματα ως εξής:

  • Αρχαρίων (έως 0,80 μ.) : εντάσσονται όσοι δεν έχουν βασικές ικανότητες πλεύσης καθώς με χρήση σωσιβίων και άλλων βοηθητικών μέσων σταδιακά μαθαίνουν να κολυμπούν.
  • Μεσαίων (έως 1,60 μ.): ταξινομούνται όσοι διαθέτουν είτε την ικανότητα πλεύσης είτε κολύμβησης και εξελίσσονται σταδιακά στα πλαίσια της εκμάθησης κολύμβησης.
  • Προχωρημένων (έως 2,20 μ.): κατατάσσονται οι πλέον έμπειροι, δηλαδή όσοι διαθέτουν  την ικανότητα πλεύσης και κολύμβησης ταυτόχρονα και δύνανται να κάνουν ελεγχόμενες βουτιές υπό την εποπτεία των έμπειρων ναυαγοσωστών.

Ο Γονέας είτε είναι δικαιούχος του δωρεάν προγράμματος του ΟΑΕΔ,  είτε είναι Ασφαλισμένος σε κάποιο Ταμείο ή Εργαζόμενος σε έναν εκ τους λοιπούς Συνεργαζόμενους Φορείς , θα πρέπει να έχει συμπληρώσει και υπογράψει μόνον ο ίδιος,  τα απαιτούμενα έγγραφα του εκάστοτε Φορέα κατά περίπτωση,  όπως ορίζονται στις Οδηγίες συμπλήρωσης απαιτούμενων εντύπων στα «ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ – ΕΝΤΥΠΑ».

Προσοχή: Το ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ συμπληρώνεται μόνον από τον Παιδίατρο ή τον Παθολόγο και όχι από τον Γονέα.

Οι ώρες τηλεφωνικής επικοινωνίας στη γραμματεία είναι 08:00 π.μ. – 14:00 μ.μ. και 17:00 μ.μ. – 20:00 μ.μ.

Κατά την άφιξη του παιδιού στην κατασκήνωση, ο γονέας έρχεται σε άμεση επαφή με τον ομαδάρχη ή τον κοινοτάρχη του και δύναται να λάβει κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας μόνον για την περίπτωση της έκτακτης ανάγκης.

Ο γονέας-κηδεμόνας έχει την αποκλειστική ευθύνη παραλαβής του παιδιού του από τον χώρο της Κατασκήνωσης,  είτε προσωρινά είτε οριστικά, αφού πρώτα υπογράψει στη Γραμματεία τις σχετικές άδειες εξόδου και προσκομίσει τα έντυπα που απαιτούνται από τον Φορέα του κατά περίπτωση, με επίδειξη της Αστυνομικής του Ταυτότητας ή Διαβατηρίου ή άλλου εγγράφου ταυτοπροσωπίας.

Οποιοσδήποτε τρίτος εκτός του νόμιμου κηδεμόνα, δύναται να παραλάβει κάποιο παιδί, προσκομίζοντας στην γραμματεία της κατασκήνωσης τη σχετική εξουσιοδότηση του γονέα-Κηδεμόνα προς το τρίτο πρόσωπο μέσω gov.gr καθώς και τα απαιτούμενα έγγραφα του εκάστοτε Φορέα, ως ορίζονται παραπάνω.

Σεντόνια (2 ζευγάρια), μαξιλάρι, μαξιλαροθήκη (χ2), κουβέρτα (μία πικέ και μία μάλλινη) ή sleeping bag, εσώρουχα, πιτζάμες, ρούχα (καλοκαιρινά και φόρμες ή φούτερ), μαγιό (2 τουλάχιστον),   παπούτσια (οπωσδήποτε αθλητικά), σαγιονάρες, καπέλο, πετσέτες (προσώπου, μπάνιου πισίνας και θαλάσσης), μπουρνούζι, σαμπουάν, αφρόλουτρο, οδοντόβουρτσα – οδοντόπαστα, αντιηλιακό, αντικουνουπικό σπρέι, αντιψειρική λοσιόν (για την πρόληψη), χτένα, σάκο για τα άπλυτα.

Προαιρετικά:  σκουφάκι και γυαλάκια πισίνας, μπρατσάκια, φακό, επιτραπέζια παιχνίδια, βιβλία, μουσικά όργανα, κινητό τηλέφωνο.

Ο εσωτερικός κανονισμός της κατασκήνωσης δεν επιτρέπει τη χρήση των πιο πάνω ειδών. Επίσης υπάρχει χώρος φύλαξης των χρημάτων στη γραμματεία της κατασκήνωσης.

Σε περίπτωση απώλειας οιουδήποτε είδους η κατασκήνωση δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη.

Ο εσωτερικός κανονισμός της κατασκήνωσης απαγορεύει την είσοδο τροφίμων στο χώρο της, διότι τηρεί τον κανονισμό υγιεινής τροφίμων όπως απαιτείται, και οποιοδήποτε είδος τροφίμων λόγω αυξημένης θερμοκρασίας μπορεί να υποστεί άμεση αλλοίωση και να προκληθεί στο παιδί τροφική δηλητηρίαση. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση παράνομης εισόδου στο σπιτάκι θα κατάσχονται προσωρινώς από τους υπευθύνους και θα επιστρέφονται στο γονέα.

Στο Ιατρείο της κατασκήνωσης πραγματοποιείται προληπτική Ιατρική καθώς παρέχονται μόνο οι πρώτες βοήθειες. Σε περίπτωση ανάγκης διακομιδής κάποιου παιδιού στο πλησιέστερο εφημερεύοντα νοσοκομείο κατόπιν υπόδειξης του Ιατρού και ενημέρωσης του γονέα, η μεταφορά του πραγματοποιείται με ασθενοφόρο ύστερα από συναίνεση του κηδεμόνα και παραλαμβάνεται στο νοσοκομείο από τον ίδιο ή μεταφέρεται απευθείας με τον κηδεμόνα του από την κατασκήνωση.

Κάθε παιδί απαραίτητα πρέπει να  προσκομίσει στην γραμματεία της κατασκήνωσης κατά την άφιξη του, το ιατρικό του δελτίο (για να κατεβάσετε το έντυπο πατήστε εδώ) συμπληρωμένο μόνο από τον Παιδίατρο ή τον Παθολόγο του.

Σε περίπτωση λήψης κάποιας φαρμακευτικής αγωγής ή ύπαρξης κάποιας αλλεργίας ή άλλου προβλήματος, πρέπει να ενημερώνεται από τον γονέα -κηδεμόνα ο Ιατρός της κατασκήνωσης καθώς και να παραδίδεται η όποια φαρμακευτική αγωγή στο Ιατρείο κατά την άφιξη του κατασκηνωτή. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η είσοδος οιουδήποτε φαρμάκου στο σπιτάκι.

Υπάρχει δυνατότητα φύλαξης των ειδικών τροφίμων ανά πάσα περίπτωση στο χώρο του μαγειρείου και ο γονέας έχει την υποχρέωση να τα παραδώσει στον υπεύθυνο κατά την άφιξη του παιδιού στην κατασκήνωση.